E cam tarziu, dar se poate prepara si acum cu legume de la piata si depozite angro.
Va recomand sa cititi toata reteta pana la final inainte sa va apucati, pentru a evita diferite complicatii.
Necesar:
|
Pentru 1 portie= 8 borcane 300g
|
Pentru 2 portii = 16 borcane 300g
|
Pentru 4 portii = 32 borcane 300g
|
Gogosari rosii
|
6 kg
|
12 kg
|
24 kg
|
Vinete
|
2,5 kg
|
5 kg
|
10kg
|
Otet 9 grade
|
1 litru
|
2 litri
|
4 litri
|
Sare de bucatarie grunjoasa
|
250 g
|
500 g
|
1 kg
|
Ulei
|
1 litru
|
2 litri
|
4 litri
|
Zahar
|
500 g
|
1 kg
|
2 kg
|
Apa
|
2,5 litri
|
5 litri
|
10 litri
|
VASE
-Oale emailate de diferite marimi
-Cratite emailate/de inox diferite marimi sau tuciuri de marimi diferite
-Ligheane de bucatarie pentru spalat
-Tava emailata
USTENSILE:
-Cutite
-Linguri de lemn
-Palete de lemn
-Strecuratoare de supa
-Polonic
RECIPIENTE
- Borcane de diferite gramaje
- Capace de borcane
DIVERSE
-Ladite/Cosuri/Cutii
-Prosoape de bucatarie
-Paturi sau haine groase
-Fete de masa
-Gratar pentru ochiul aragazului
-Manusi menajere nu din plastic
-Cantar de bucatarie
MOD DE PREPARARE (pentru o cantitate)
1.Gogosarii rosii se curata de seminte, prin scoaterea cotorului si spala, dupa care se taie in doua.
2. Vinetele se curata de coaja se taie in 4, in lungime si se spala 3. Intr-un vas de 8 litri se pun vinetele si gogosarii taiati, curatati si spalati
4. Peste ele se pune otetul - 1 litru; apa-2,5 litri, sarea- 250g; zahar 500g.
5. Se amesteca cu o lingura sau paleta de lemn mare si se pune la fiert.
6. Un plic mic de conservant (optional)
7. Se fierbe pana se inmoaie legumele, dupa care se lasa sa se raceasca. (Eu le pun la fiert pe la orele 16 si le las la racit pana dimineata)
8. Dupa ce se racesc se strecoara foarte bine, folosind o strecuratoare mare. E bine sa lasati sa se scurga foarte bine.
9. Apoi strecurate se dau prin masina de tocat cu sita mica, si se pun intr-o cratita sau tuci de 5 litri.
10. Se pune la fiert si se pune treptat un litru de ulei, mestecandu-se continu cu paleta. E drept ca acum este mai greu pentru ca trebuie sa stati langa aragaz pana se termina si sa mestecati pana isi schimba culoarea in portocaliu. Eu cu 15 minute inainte de terminare pun un pliculet de conservant.
11. Din cantitate se obtin 8 borcane 350g,de aceea inainte de a face zacusca e bine sa aveti borcnele pregatite( adica bine spalate si uscate,iar capacele sa nu fie ruginite ,dar si ele bine uscate.
. 12. Pregatiti pe masa o cratitita cu pereti mai mici sau o tava emailata, in care asezati borcanele, atat cat incape, ca sa nu se sparga cand puneti compozitia fierbinte cu ajutorul unui polonic. Trebuie sa aveti prosoape de bucatarie cu care sa luati borcanele pentru a le pune intr- o ladita sau intr-un cos, sau alt obiect mai mare.
13. Cand este gata zacusca se aseaza pe un tocator in locul unde aveti borcanele. Se pune compozitia in borcanele asezate in tava, dar cate un polonic in fiecare borcan, pe rand pana le umpleti pe toate. Apoi luati borcanul cu un prosop uscat, si-l inchideti bine cu capacul, il stergeti daca s-a murdarit si-l asezati in cosul pregatit, dupa cum scrie mai jos.
14. In cosul sau obiectul pe care il folositi, trebuie sa puneti o fata de masa mai groasa peste care asezati borcanele umplute si fiebinti. Cand terminati de umplut si aranjat toate borcanele, le acoperiti cu fata de masa, iar cosul il asezati intr-un loc care nu va deranzeaza, dar nu pe ciment, acoperit cu multe paturi sau haine timp de 24 de ore.
ATENTIE
1. Se poate face in cantitate dubla, obtinand 14 borcane.
2. Pentru cantitate dubla se folosesc vase cu capacitate mai mare
3. Sa mestecati cand firbe cu uleiul bine si pe fundul vasului, pentru a nu se prinda
4. Daca s-a prins schimbati vasul, dar atentie sa fie uscat.
5. Trebuie sa puneti pe ochiul aragazului un gratar sau tabla
6. Daca este gogosarul sau vanata putin stricata,aruncati numai partea stricata.
7. Dupa 24 de ore se aseaza in camara.
8. Se mananca ca aperitiv sau tarte. Eu folosesc o lingura amestecata cu orez,soia, etc.
9. Eu va sfatuiesc sa sa faceti odata 2 cantitati si sa repetati, daca vreti mai mult.
10. Daca vreti cantitati mai mari,trebuie sa aveti vase mari si sa puneti cantitatile de la inceput de, 3, 4 sau cate ori vreti.
11. Eu am fiert intr-un tuci mare 4 cantitati. Dar dupa stecurat am pus cate jumatate de compozitie pe aragaz. Nu e bine fac cu lemne ca sa nu sa prinda gust de fum si sa isi schimbe culoarea.
12. Sa folositi prosop sau manusi cand umblati cu borcanele fierbinti si sa fiti atenti sa nu va ardeti!
13. Daca se crapa un borcan se poate muta in altul, dar daca se sparge nu se mai recupereaza, de aceea este necesar sa fie asezate in tava si sa se puna treptat.
14. Daca folositi cutii de carton atentie cand le transportati sa le luati de fund. A fi bine sa intariti fundul cu scoci.
Este foarte gustoasa si nu e gretoasa si nici greu de preparat.
Pofta buna si mult noroc reusita la pregatire.
Pe curand,
Mamaia
M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o când avea tubul blocat și a ajutat-o și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
RăspundețiȘtergereI-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
*Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
*Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei o căsătorie pașnică.
*Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
E-mail: dawnacuna314@gmail.com